Blogger news

Categorii

Blogul lui Vataselu Andrei

Reclama

Computer sau laptop?

© Vătăşelu Andrei. Un produs Blogger.

About

Ai ratat ceva?

Blogroll

Blogger news

Blogul lui Vataselu Andrei

Reclama

miercuri, 26 octombrie 2011

Cum sa scrii un articol de ziar?

Am primit astazi, la niste cursuri de jurnalisti o hartie destul de interesanta in care explica pas cu pas cum sa scrii un articol de ziar decent.De cand am primit-o m-am gandit ca n-am mai dat pe blog de mult timp si nu strica sa il invii transcriind continutul acesteia,avand in vedere ca acesti pasi se pot "fura" si pentru un articol de blog.

Cand scrii un articol pentru un ziar, iti impartasesti gandurile si impresiile cu mii sau poate chiar milioane de cititori. Poate fi o experienta plina de satisfactii,insa poti atrage si critici negative.Concurenta in jurnalistica este destul de acerba, mai ales ca apar din ce in ce mai multe persoane liber-profesioniste cre colaboreaza ( Si fac o treaba destul de buna) cu diverse reviste ,ziare sau chiar publicatii online.Pentru a fi destul de bun pentru a fi publicat,este imperativ sa stii regulile de baza ale unui articol de ziar. Nu trebuie sa fii extrem de creativ atunci cand scrii un articol informativ.Cu toate acestea,iti poti forma un stil unic si atractiv pentru cititorii tai.

Sfaturi pentru scrierea unui articol de ziar


*Gandeste-te la o idee care poate fi o poveste buna.Ideea poate fi legata de un eveniment local ce se intampla in cartierul tau.
*Fa o schita a materialului pe care urmeaza sa-l scrii.Ar putea fi sub forma unor notite aleatorii,a unor inregistrari audio sau video.
*Cand te apuci de scris,asigura-te ca ai un titlu care capteaza atentia cititorilor.De asemenea,retine ca titlul trebuie sa fie corect si la timpul prezent.
*Surprinde-ti cititorii si fa-i curiosi inca de la prima propozitie care trebuie sa fie scruta si dramatica.Cititorii trebuie sa-si doreasca sa stie mai mult sa citeasca mai departe.
*Expune faptele povestii la inceput.Fii clar in exprimare si nu complica lucrurile.
*Nu uita cele cinci intrebari esentiale si nu uita sa raspunzi la ele: Ce s-a intamplat?,Cand s-a intamplat?, Cine a fost implicat?, Unde s-a intamplat?,De ce s-a intamplat ?
*Fii precis in ceea ce scrii si asigura-te ca toate faptele sunt corecte si adevarate.
*Foloseste verbe active ori de cate ori poti. Ii va da articolului mai multa profunzime.
*Nu uita ca fiecare poveste are doua variante.Fii obiectiv si lasa-ti cititorii sa decida cu mintea lor,si nu-i influenta. Desigur,acest lucru nu se aplica daca scrii despre o nedreptate sociala,despre care se stie ca nu are doua variante.
*Daca in articol vorbesti despre oameni sau evenimente cunoscute,gaseste noi modalitati de a-i descrie.Evida folosirea cliseelor.
*Foloseste ortografia si gramatica CORECTA,fara prescurtari de genul " K " , "Bn" etc. , deoarece articolele scris gresit din punct de vedere gramatical , pot lasa o impresie proasta despre tine,ca scriitor.
*Evidentiaza-ti articolul si scoate-l in fata celorlalte prin adaugarea unui ingredient special.Poate fi un pic de umor,un stil mai oral sau orice iti va face articolul sa iasa in evidenta.
*In cele din urma,revizuieste-l si editeaza-l, tinand cont de titlul pe care ti l-ai ales,asigurandu-te ca povestea are legatura cu el.
*Adauga o imagine daca e necesar.

Imparte la toti

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More